Sörfőző Mester Képzés

A képzésről

SörfőzésA Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara a Sörfőző mester képzést úgy építette fel, hogy a résztvevők a piac által elvárt, magas szintű technológiai és műszaki felkészültséget, minőségbiztosítással, érzékszervi minősítéssel, termékfejlesztéssel összefüggő, valamint korszerű gazdasági, marketing és jogi ismereteket kapjanak, s ezek mellett elmélyült betekintést szerezhessenek a sörfogyasztás kultúrájába és történetébe is. Legfontosabbnak azt tartottuk, hogy minden tantárgyat olyan oktatók tanítsanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében ráadásul sok olyan előadót – híres sörös szakembereket, tapasztalt kereskedőket, neves étteremtulajdonosokat, reklámszakembereket – látunk vendégül, akik egy-egy óra keretében saját személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait.

 

Természetesen úgy gondoljuk, hogy a sörfőzést nem lehet kizárólag előadótermekben elsajátítani. Jó sörfőző mester abból válhat, aki az elméleti tudás megszerzése mellett kellő időt tölt a gyakorlati ismeretek elsajátításával is. A képzés résztvevői az Élelmiszertudományi Kar kitűnően felszerelt laborjaiban és saját tanüzemében mélyíthetik el készségszinten az elméletben megtanultakat. Emellett minden oktatási félévben tanulmányi túrára indulunk, amely keretében megismerkedünk az ország legnevezetesebb főzdéivel és elismert szakembereivel.

A képzés adatai

SörfőzésA képzés 4 félévből áll. Az első három félévben a résztvevők a kötelező tantárgyakon haladnak végig. A 4. félévben egy fakultatív tárgyat kell teljesíteni, és lehetőség nyílik az esetleg elmaradt vizsgák pótlására. Ugyancsak a 4. félév feladata a szakdolgozat készítése és ebben a félévben kerül sor az államvizsgára is.

A képzést úgy építettük fel, hogy munka mellett is elvégezhető legyen. Az oktatás levelező tagozaton folyik, jellemzően félévenként hét alkalommal, kétnapos (péntek-szombat) kurzusok keretében. A gyakorlati (tanüzemi és laboratóriumi) órákat több időpontban is meghirdetjük.

 

A képzés díja az első három félévben 275.000 Ft/félév, a 4. félév pedig térítésmentes.

A Diákhitel Központ Zrt. diákhitele igénybe vehető. A képzés díja magában foglalja a műszerek, berendezések, illetve a felhasznált nyersanyagok, segédanyagok, az oktatási anyagok, valamint a tanulmányi utak költségeit is. A diákhitel csak az alapdiplomával rendelkező hallgatók számára vehető igénybe.

A képzést lezáró oklevél

A Sörfőző mester szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ.

A képzésen a szakirányú, vagyis agrár képzési területen alapképzésben mérnöki oklevéllel vagy vegyészmérnöki alapképzési szakon szerzett oklevéllel rendelkezők Sörfőző mester szakmérnök képzettséget szerezhetnek.

Más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók Sörfőző mester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.

Sörfőző mester szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak tanterve

  • A sörfőzés műveletei és berendezései
  • A sörfőzés technológiája I.
  • A sörfőzés technológiája II.
  • A sörfőzés technológiája III.
  • Érzékszervi minősítés
  • Jogi és adózási alapismeretek
  • Kisüzemi sörfőzés
  • Különleges és innovatív sörtermékek
  • Sörfőzés mikrobiológiai minősége és biztonsága
  • Sörkereskedelem
  • Sörkultúra
  • Sörmarketing I.
  • Sörmarketing II.
  • Kémiai sörminőség-vizsgálat
  • Sörtörténet
  • Üzemtelepítés és környezetvédelem
  • Vállalkozás-menedzsment